dimarts, de gener 23, 2007

Haka

Tot i que la cultura maorí té un bon regitzell de balls i cants diferents, el Haka n'és el més conegut. Bàsicament, deu ser així, si no és que hi ha alguna altra raó que desconec, perquè els All Blacks, l'imbatible equip de rugby neozelandès, el balla abans de començar qualsevol partit.

El Haka va començar essent un ball que es feia previ a una guerra, per intentar intimidar l'enemic. Avui en dia es realitza també com a benvinguda en una ceremònia.

Nosaltres el vam veure en unes quantes ocasions, juntament amb altres balls i cançons. Abans de començar et demanen que no riguis, tot i que pot fer una mica de gràcia. I tant si en fa! Jo vaig haver de fer esforços per no riure quan van començar a fer expressions grotesques, treure la llengua i obrir els ulls gairebé fins que els sortien de les òrbites.

Però a banda d'això, la vitalitat, força, arrogància i poder del Haka em va semblar majestuós i no me'n vaig cansar de veure'l. Si voleu veure'n algun video no us ho perdeu: Com es balla el Haka i Videos de Haka amb els All Blacks.